Шановні працівники культури! Щиро вітаю вас із професійним святом – Днем працівників культури та майстрів народного мистецтва!

Пісня і танець, музика і слово, витвори майстрів народної творчості – це все душа наших людей, окраса нашої громади. А про те, що вона багата талантами свідчать численні перемоги творчих художніх колективів, артистів, вокалістів і танцюристів. Завдяки їхнім виступам Соколівську об’єднану громаду впізнають в різних містах і селах. Ви не тільки душа нашого народу, ви його дух. Бо навіть у такий важкий час, коли в країні йде війна і кращі сини нашого народу віддають своє життя за наше мирне сьогодення, ви своєю піснею вселяєте віру у перемогу і гартуєте дух.

Бажаю усім нам першочергово миру! Хай ваші серця повняться теплом і надією. Бажаю міцного здоров’я, щастя, достатку, творчих успіхів і невичерпної наснаги. Хай кожен день вашого життя буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення і життєвих перемог!

З повагою голова Соколівської ОТГ Інна Завірюха

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ. БОТУЛІЗМ

 

Ботулізм – це харчове отруєння ботуліновим токсином, який накопичується у зіпсованих продуктах та може призвести до тяжких наслідків. Для його нейтралізації, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Часта причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби.

Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.

Симптоми ботулізму:

 – порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

 – сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

 – підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

 – короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

 – ураження м’язів шиї та кінцівок. Більш детально…

УВАГА! ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ЖИТТЯ

Аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо. Більш детально…