ОБЕРЕЖНО! Африканська чума свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. В Україні захворювання переважно уражає приватні господарства та невеликі ферми, і основна причина в тому, що власники свиней ігнорують прості, проте обов’язкові правила недопущення захворювання. Відтак, нагадуємо основні методи профілактики.

Треба знати, що:

– африканська чума НЕ загрожує людям, хворіють лише свині.

– смертність свиней може сягати 100%.

– вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає. Тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу.

У разі спалаху АЧС, усе поголів’я свиней у радіусі 3 км є під загрозою знищення.

Ознаки захворювання проявляються у свиней через 3-12 діб після зараження.

Щоб господарство не було інфіковане АЧС:

– перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями.

– вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник.

– якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в  цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус  поширюється через дикого кабана.

– перед входом у свинарник покладіть килимок, який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом . Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті.

– не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей.

– не випускайте свиней з хліва –  їх не можна вигулювати.

– не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір.

– не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати.

– щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, –   обов’язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів.

– пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

ПАМЯТАЙТЕ: лише дотримання вище зазначених правил може вберегти господарство від зараження АЧС. Поки власники свиней не почнуть їх виконувати, захворювання продовжуватиме поширюватися Україною.