Стихійна торгівля

З настанням весняно-літнього періоду зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю, якщо харчуватися харчовими продуктами закупленими на стихійних ринках. Оскільки невідомо про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як вони транспортувалися. Не дивляться покупці і на бруд, що летить на продукти з вулиці від машин та з-під ніг перехожих, не згадують вони повідомлення у засобах масової інформації про гострі кишкові отруєння серед тих осіб, які вживали продукти, придбані на стихійних ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Споживачі не уявляють, який ризик тягне за собою здійснення покупок в несанкціонованих місцях торгівлі. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я.

Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку реалізованих ними товарів і у невстановлених місцях з рук, з землі, без дозволу на розміщення об’єкту торгівлі. Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це агропродовольчий ринок. Саме там знаходиться державна лабораторія ветсанекспертизи, яка здійснює обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується, і надає продавцю товару експертний висновок установленої форми про проведену ветсанекспертизу. Таким чином, стихійна торгівля – це адміністративні правопорушення за ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення (торгівля з рук у не встановлених місцях) та ст. 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності).

Які саме продукти зі стихійного ринку є найнебезпечнішими для здоров’я?

Серед продуктів, які реалізуються з землі, найбільш небезпечними є м’ясо, риба, молоко та молочні продукти. Купуючи м’ясо чи рибу в місцях стихійної торгівлі треба пам’ятати, що це продукти невідомого походження, які можуть викликати харчові отруєння та токсикоінфекції, в т.ч. ботулізм; загрозу можуть нести як харчові продукти, так і їх продавці, бо вам невідомо про стан їх здоров’я. Вживання молочної продукції невідомого походження (відсутні дані про стан здоров’я корови та результати лабораторних досліджень продуктів), придбаної у громадянин, які не пройшли медогляд та не мають допуску до роботи з харчовими продуктами — прямий шлях до інфекційних захворювань. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і мають не завжди відоме походження (іноді пляшки збирають на сміттєзвалищах і не завжди ретельно миють).

 

Кіровоградське районне управління Головного

управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Bookmark the permalink.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*